Γιατί Να Ασχοληθεί Κανείς με την Πολιτική;

Η αμφισβήτηση απέναντι στην πολιτική είναι πλέον γεγονός στην σύγχρονη κοινωνία. Μάλιστα, οι νέοι στην πλειοψηφία τους αποδεικνύουν πως η πολιτική δεν αποτελεί προτεραιότητα στα ενδιαφέροντά τους. Αντιθέτως, οι περισσότεροι νέοι αδιαφορούν credite rapide για τα πολιτικά δρώμενα στην κοινωνία και εκφράζουν έντονα τη δυσαρέσκειά τους απέναντι σε έναν θεσμό που δείχνει να φθίνει. Η παρακμή της πολιτικής φυσικά έχει τις ρίζες της στη διαφθορά, στα κακώς κείμενα που κατακλύζουν τον τόπο και στο προσωπικό συμφέρον όλων όσοι θα θυσιάζονταν για το κοινό καλό.

Από την άλλη μεριά, η απαξίωση ενός θεσμού που έχει τόσο μακραίωνη ιστορία φαντάζει επιφανειακός και άδικος. Είναι μήπως ο θεσμός αυτός που πάσχει ή οι άνθρωποι που κλήθηκαν να συνεχίσουν το έργο τόσων επιφανών ανθρώπων της αρχαιότητας; Η δημοκρατία και η ισονομία, η ελευθερία έκφρασης και τόσα άλλα δικαιώματα του ανθρώπου έχουν τις βάσεις τους στην πολιτική. Ο άνθρωπος είναι από τη φύση του πολιτικό ον και αυτό αποδεικνύεται περίτρανα από την σχέση της κοινωνίας και της εξέλιξης με την έκφραση των πολιτών.

Σε ένα κράτος όπου δεν υπάρχουν πολιτικά δικαιώματα, πώς μπορεί κάποιος να περιμένει άνθιση και εξέλιξη; Όταν οι ίδιοι οι πολίτες παρουσιάζονται αδιάφοροι ή ακόμη και δυσαρεστημένοι και αγανακτισμένοι από την πολιτική κατάσταση, πώς μπορούμε να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο και πιο δίκαιο αύριο; Αν δεν πάρουμε εμείς οι ίδιοι την τύχη στα χέρια μας, πώς μπορούμε να περιμένουμε από άλλους να το κάνουν αυτό;

Η πολιτική αποτελεί δικαίωμα και όχι υποχρέωση του κάθε πολίτη. Είναι σημαντικό να συνειδητοποιεί ο καθένας από εμάς πόσο σημαντική είναι η ενεργή συμμετοχή του στα κοινά. Είναι αναγκαίο ο κάθε πολίτης να φροντίσει να ακουστεί η φωνή του, έτσι ώστε να καταφέρει να αλλάξει τον κόσμο σιγά σιγά, λιθαράκι λιθαράκι. Κανένας δεν υποστήριξε ποτέ πως κάτι τέτοιο θα είναι εύκολο. Ίσως μάλιστα στο δρόμο ο πολίτης απογοητευτεί, ιδιαίτερα όταν συνειδητοποιήσει την ματαιότητα των προσπαθειών του μπροστά στους φαύλους και σε όσους επιβουλεύονται τη δημοκρατία.

Είναι όμως η αγανάκτηση αρκετή; Όχι φυσικά! Χωρίς την απαιτούμενη αντίδραση και δίχως τις ενέργειες που θα αποκαταστήσουν την ακεραιότητα της δημοκρατίας και της πολιτική, όλες οι προσπάθειες των πολιτών θα έχουν πάει χαμένες. Οι πολίτες πρέπει να προστατεύουν τη δημοκρατία και να φροντίζουν, έτσι ώστε να διατηρείται ο θεσμός της σταθερός και κραταιός ανά τους αιώνες. Χωρίς την ενασχόληση με την πολιτική, είναι αδύνατον ο πολίτης να έχει οποιαδήποτε αξίωση στην κοινωνία.

Η πολιτική έχει επιβιώσει χιλιετίες και μάλιστα οι απαρχές της βρίσκονται στην Ελλάδα. Από αυτήν εδώ τη χώρα ξεκίνησε ο αγώνας για τη δημοκρατία, με στόχο ο κάθε πολίτης να εκφράζει ελεύθερα τη γνώμη του και να διαμορφώνει την κοινωνία με τον τρόπο που ωφελεί την πλειοψηφία των πολιτών. Είναι μία σπουδαία κατάκτηση, η οποία δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται αδιάφορα.

Ακόμη κι αν όλα φαίνονται μάταια εκ πρώτης όψεως, είναι στα χέρια του κάθε πολίτη να αναστρέψει την κατάσταση μια και καλή. Με αγώνα και με ανιδιοτέλεια credit nevoi personale, ο πολίτης οφείλει να εξασκεί τα πολιτικά του δικαιώματα και να διεκδικεί όλα όσα αισθάνεται ότι του ανήκουν μέσα σε μια ευνομούμενη κοινωνία.

  • |