Γυναίκες στην Πολιτική

Αν κοιτάξει κανείς την πολιτική σκηνή σήμερα, θα διαπιστώσει ότι έχει αλλάξει ριζικά τα τελευταία χρόνια. Οι γυναίκες έχουν λάβει σημαντικές θέσεις στην πολιτική και συνεχίζουν να διεκδικούν τα δικαιώματά τους μέσω της ενεργούς ενασχόλησης με τα κοινά. Ιδιαίτερα στο εξωτερικό, υπάρχουν σπουδαίες προσωπικότητες γυναικών, οι οποίες έχουν καταφέρει να επιβληθούν σε έναν ανδροκρατούμενο τομέα της κοινωνίας. Πριν από έναν αιώνα, κάτι τέτοιο θα φάνταζε εξωπραγματικό. Όμως, μέσα από τις αλλαγές που φέρνει ο χρόνος, ακόμη κι αυτό το άντρο της πολιτικής φαίνεται να έχει κατακτηθεί από το γυναικείο φύλο.

Ίσως να μην συμφωνούμε με τις πολιτικές πεποιθήσεις των γυναικών που έχουν εδραιωθεί στην παγκόσμια πολιτική σκηνή σήμερα ή με εκείνες που ακολούθησαν οι προκάτοχοί τους. Είναι όμως σημαντικό να αναγνωρίσουμε το γεγονός ότι οι γυναίκες έχουν αλλάξει πλέον την κατάσταση στην πολιτική και έχουν λάβει τις θέσεις που διεκδικούσαν τόσον καιρό μετά από διαρκείς μάχες.

Ας δούμε ορισμένες από τις γυναίκες, οι οποίες έχουν ήδη φέρει μεγάλη αλλαγή στο πολιτικό στερέωμα:

Μάργκαρετ Θάτσερ: Στο άκουσμα και μόνο της περιγραφής «γυναίκα πολιτικός», οι περισσότεροι σκεφτόμαστε την Μάργκαρετ Θάτσερ. Υπήρξε η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου και συνέδεσε το όνομά της με ριζοσπαστικές αλλαγές στη χώρα. Αν και πολλοί προσπάθησαν να την πολεμήσουν για την πολιτική που ακολούθησε στο Ηνωμένο Βασίλειο, από το 1959 συμμετείχε διαρκώς ενεργά στην πολιτική της χώρας και διαμόρφωσε την σύγχρονη οικονομία σε μεγάλο βαθμό. Πέθανε το 2013.

Χίλαρι Κλίντον: Εκτός από σύζυγος του Μπιλ Κλίντον, πρώην Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, η Χίλαρι Κλίντον κατάφερε να αναδειχθεί σε μία από τις πιο δημοφιλείς γυναικείες παρουσίες στον χώρο της πολιτικής. Φυσικά και υπάρχουν αρκετοί που δεν αναγνωρίζουν την πολιτική της υπόσταση, θεωρώντας ότι εκμεταλλεύτηκε τις καταστάσεις για να εξελιχθεί επαγγελματικά. Το γεγονός είναι ότι έχει ήδη διατελέσει Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και τώρα διεκδικεί το χρίσμα της Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών και ενδέχεται η προσπάθειά της να στεφθεί με επιτυχία.

Άνγκελα Μέρκελ: Από το 2005 έχει εκλεγεί Γερμανίδα καγκελάριος και είναι η πρώτη κυρία που κατάφερε κάτι τέτοιο. Αν και πολλές φορές οι επικριτές της έχουν διαφωνήσει ανοιχτά με τις πολιτικές που εφαρμόζει στη χώρα αλλά και στην Ευρώπη, εντούτοις η Μέρκελ έχει εδραιώσει την κυριαρχία της και ο λόγος της είναι αρκετά βαρύνων μέχρι και σήμερα.

Ίντιρα Γκάντι: Μία από τις εμβληματικές παρουσίες στην πολιτική σκηνή της Ινδίας, υπήρξε η μοναδική γυναίκα πρωθυπουργός της χώρας. Από το 1966 μέχρι και το 1984, όταν και δολοφονήθηκε, η Ίντιρα Γκάντι διεκδίκησε τα δικαιώματα των Ινδών πολιτών με δύναμη και αυτοπεποίθηση. Πολλοί συνδέουν το όνομά της με εκείνο του Μαχάτμα Γκάντι, όμως δεν υπήρχε καμία συγγένεια μεταξύ των δύο αυτών δυνατών προσωπικοτήτων.

Γκόλντα Μέιρ: Τέλος, αξίζει να αναφερθούμε σε μία πολιτικό που συνέδεσε το όνομά της με το κράτος του Ισραήλ. Η Γκόλντα Μέιρ ήταν Ουκρανικής καταγωγής και χρίστηκε Πρωθυπουργός του Ισραήλ το 1969. Ήταν μία πολιτικός με έντονη προσωπικότητα και χαρακτηρίστηκε μάλιστα από τη χώρα ως ο μόνος άνδρας τότε στην πολιτική.

Οι γυναίκες πολιτικοί έχουν βάλει την προσωπική τους σφραγίδα στην πολιτική και στο μέλλον προδιαγράφεται ακόμη πιο έντονη η παρουσία τους.

  • |