Η Πολιτική στον 21ο Αιώνα

Η σύγχρονη πολιτική έχει εξελιχθεί σε σημαντικό βαθμό, σε σύγκριση με την πολιτική των περασμένων δεκαετιών. Όλα τριγύρω αλλάζουν κι αυτό είναι δείγμα ανάπτυξης, τουλάχιστον στις περισσότερες περιπτώσεις. Η πολιτική έχει μετεξελιχθεί τα τελευταία χρόνια σε παγκόσμια κλίμακα και είναι φυσικό κάτι τέτοιο να συμβαίνει, μιας και όλα στον κόσμο έχουν αλλάξει δραματικά. Σε σχέση με το παρελθόν, υπάρχουν τόσο πλεονεκτήματα όσο και μειονεκτήματα στον τομέα της σύγχρονης πολιτικής, στα οποία αξίζει να αναφερθούμε εκτενέστερα:

  • Αρχικά, υπάρχει πολύ εντονότερη και πολυπληθέστερη πληροφόρηση στον τομέα της πολιτικής σήμερα σε σχέση με το παρελθόν. Ό, τι συμβαίνει, βγαίνει στην επιφάνεια μέσα σε λίγα λεπτά κι αυτό έχει σημαντικό αντίκτυπο στην άμεση ενημέρωση των πολιτών. Δεν μπορεί κάτι να παραμείνει κρυφό για πολύ καιρό, ιδιαίτερα με τη δύναμη των ΜΜΕ να αυξάνεται ραγδαία.
  • Επιπλέον, είναι βασικό να τονίσουμε πως πλέον τα κόμματα δεν είναι προσωποπαγή. Αυτό σημαίνει πως στην σημερινή εποχή δεν στηρίζεται ένα πολιτικό κόμμα σε κάποιον ηγέτη. Αντιθέτως, ισχύει η συνεργασία με σκοπό το βέλτιστο αποτέλεσμα. Στο παρελθόν εμφανίστηκαν ιδιαίτερα ταλαντούχοι και χαρισματικοί ηγέτες στην παγκόσμια πολιτική σκηνή. Δεν ισχύει το ίδιο και στην σύγχρονη κοινωνία, όμως.
  • Ένα ακόμη σημαντικό γεγονός που πρέπει να αναφερθεί είναι η απαξίωση του πολιτικού συστήματος σε παγκόσμια κλίμακα. Πολίτες αποφεύγουν να εξασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, ενώ δεν εμφανίζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα πολιτικά δρώμενα. Μάλιστα, η νέα γενιά εμφανίζεται εξαιρετικά διστακτική και κρατά αποστάσεις από την πολιτική ζωή του τόπου.
  • Η διαφήμιση σαφώς και καταλαμβάνει μεγάλο μέρος της πολιτικής ζωής στην σύγχρονη κοινωνία. Από την εμφάνιση κάποιου πολιτικού σε ένα τηλεοπτικό κανάλι μέχρι τη δημιουργία της ιδανικής διαφημιστικής καμπάνιας πριν τις εκλογές, αποδεικνύεται ο σημαντικός χαρακτήρας της διαφήμισης στην πολιτική.
  • Η πολιτική σήμερα έχει φθαρεί σε μεγάλο βαθμό από τα κακώς κείμενα του παρελθόντος. Ως αποτέλεσμα, οι πολιτικοί πλέον δεν μπορούν να εμπνεύσουν έναν ολόκληρο λαό. Δεν έχουν τη δύναμη και το κύρος να επιβληθούν και να πείσουν με επιχειρήματα για τις καλές τους προθέσεις. Το παρελθόν υπάρχει ως ένα μεγάλο σκοτεινό σύννεφο και δεν μπορεί η πολιτική να απελευθερωθεί από αυτό, όσο κι αν προσπαθεί.
  • Σε αντίθεση με το παρελθόν, πλέον οι πολιτικοί είναι αρκετά πιο προσιτοί ως άνθρωποι. Μπορεί εύκολα κάποιος να συναντήσει έναν πολιτικό στο δρόμο και να συνομιλήσει μαζί του. Πριν από κάποιες δεκαετίες όμως, κάτι τέτοιο ήταν εξαιρετικά σπάνιο. Οι πολιτικοί ζύγιζαν κάθε τους κίνηση και δρούσαν μονάχα με βάση το πρωτόκολλο, τουλάχιστον στην συντριπτική τους πλειοψηφία.
  • Ένα ακόμη σημείο στο οποίο παρουσιάζονται διαφορές ανάμεσα στην σημερινή και την αλλοτινή πολιτική σκηνή είναι η γνώση. Τώρα πια υπάρχουν εξειδικευμένες σπουδές για όσους επιθυμούν να ακολουθήσουν το επάγγελμα του πολιτικού. Έχει πάψει πλέον να θεωρείται μονάχα λειτούργημα κι επομένως χρειάζεται ιδιαίτερη εκπαίδευση και συνολική μόρφωση.

Όπως βλέπετε, υπάρχουν σημαντικές διαφορές ανάμεσα στην σύγχρονη πολιτική σκηνή και στην πολιτική του παρελθόντος. Δεν σημαίνει αυτό αυτόματα πως η σύγχρονη εποχή είναι καλύτερη ή αντίθετα πως στο παρελθόν οι πολιτικοί υπήρξαν πιο αποδοτικοί από τώρα. Κάθε εποχή έχει τα καλά και τα κακά της στοιχεία, με την πολιτική να συμμορφώνεται σε αυτόν τον κανόνα.

  • |