Μία Επίσκεψη στη Βουλή των Ελλήνων

Εάν θέλετε να ενισχύσετε το αίσθημα της δημοκρατίας και να γνωρίσετε από κοντά το μέρος, όπου παίρνονται όλες οι σημαντικές αποφάσεις για τη ζωή μας, τότε μία επίσκεψη στη Βουλή των Ελλήνων επιβάλλεται. Μάλιστα, εκεί θα βρείτε πλήθος εκθεμάτων από τον περασμένο αιώνα και θα πληροφορηθείτε για το παρελθόν της δημοκρατίας των Ελλήνων. Είναι μία πολύ όμορφη περιήγηση σε έναν χώρο επιβλητικό, όπου πέρασαν το κατώφλι ιδιαίτερα σημαντικές προσωπικότητες της πολιτικής σκηνής.

Αμέσως μόλις μπαίνει κανείς στη Βουλή των Ελλήνων, το αίσθημα που τον κατακλύζει είναι το δέος. Το κτίριο είναι εξαιρετικά καλά διατηρημένο και επομένως είναι το ιδανικό μέρος για την τέλεση όλων των συνεδριάσεων ενός ιστορικού θεσμού του τόπου. Εδώ μέσα θα βρείτε όλη τη νεότερη ελληνική ιστορία, με το Σύνταγμα και με όλα τα βιβλία και τα ντοκουμέντα που μαρτυρούν πώς έφτασε η Ελλάδα στην πολιτική κατάσταση του σήμερα.

Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι διοργανώνονται εκδρομές από σχολεία στη Βουλή των Ελλήνων σε καθημερινή βάση. Συγκεκριμένα, τα σχολεία προωθούν την ανάπτυξη του αισθήματος της δημοκρατίας και του σεβασμού στους θεσμούς, μέσα από εκπαιδευτικές εκδρομές των μαθητών στα έδρανα της Βουλής. Με αυτό τον τρόπο, φροντίζουν να ενημερώνουν τη νέα γενιά για τη σημασία της δημοκρατίας και για το μεγάλο έργο που επιτελέστηκε κάποτε στον συγκεκριμένο χώρο.

Η Βουλή των Ελλήνων βρίσκεται σε εξαιρετική τοποθεσία, απέναντι ακριβώς από το ιστορικό Σύνταγμα, την Πλατεία δηλαδή του Συντάγματος. Έξω οι τσολιάδες χαρίζουν ένα από τα πιο δημοφιλή θεάματα στο κέντρο της Αθήνας. Ταξιδιώτες από ολόκληρο τον κόσμο συρρέουν στη Βουλή των Ελλήνων, μόνο και μόνο για να απολαύσουν την Αλλαγή της Φρουράς. Εκεί οι τσολιάδες, ντυμένοι με τις παραδοσιακές φορεσιές των προγόνων μας, αλλάζουν θέση χωρίς να ξεφεύγουν ούτε στιγμή από το καθήκον τους. Η αλλαγή της φρουράς γίνεται με τρόπο μεγαλοπρεπή και τα φλας των φωτογραφικών μηχανών παίρνουν φωτιά.

Εκτός από τα παιδιά, δίνεται η δυνατότητα και σε ενηλίκους να επισκεφθούν το Σύνταγμα και τη Βουλή των Ελλήνων. Μέσα από ξεναγήσεις που οργανώνονται, μπορεί κανείς να περιηγηθεί στις διάφορες αίθουσες και να ενημερωθεί για το πρόσφατο παρελθόν της Ελλάδας. Η πολιτική σκηνή της χώρας έχει συνδεθεί άρρηκτα με το κτίριο της Βουλής των Ελλήνων. Αν και τα τελευταία χρόνια έχει απαξιωθεί σε μεγάλο βαθμό η σημασία της, εντούτοις κανείς δεν μπορεί να διαφωνήσει με τη μεγάλη σημασία της Βουλής κατά το παρελθόν.

Είναι δυνατή επίσης η παρακολούθηση των συνεδριάσεων της Βουλής των Ελλήνων. Όποιος πολίτης το επιθυμεί, έχει την ευκαιρία να καθίσει σε κάποιον από τους εξώστες και να απολαύσει την συνεδρίαση των βουλευτών. Κάτι τέτοιο φυσικά συμβαίνει καθημερινά για τους πολιτικούς συντάκτες, οι οποίοι έχουν επωμιστεί με το καθήκον να αναφέρουν στον Τύπο τα δρώμενα κατά τις συνεδριάσεις της Βουλής.

Εάν λοιπόν ενδιαφέρεστε να δείτε από κοντά ένα από τα πιο επιβλητικά κτίρια της νεότερης Αθήνας, δεν έχετε παρά να οργανώσετε μία επίσκεψη στη Βουλή των Ελλήνων. Θα δείτε ορισμένα σπάνια εκθέματα και θα μάθετε σημαντικές πληροφορίες για την πολιτική κατάσταση στη χώρα τα τελευταία χρόνια, μέσα σε ένα περιβάλλον που προκαλεί δέος.

  • |