Μεταναστευτικό: Το Μεγάλο Στοίχημα της Ευρώπης

Το πιο φλέγον ζήτημα παγκοσμίως αυτή την στιγμή είναι χωρίς καμία δόση υπερβολής το μεταναστευτικό. Ορδές κατατρεγμένων ανθρώπων φεύγουν από τις πατρίδες τους και αναζητούν καταφύγιο στην Ευρώπη, την οποία θεωρούν μοναδική διέξοδο στο αίσθημα της ανασφάλειας που τους διακατέχει. Ως αποτέλεσμα, χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία έχουν έρθει αντιμέτωπες με μία κρίση άνευ προηγουμένου. Ανέτοιμες να υποδεχτούν τέτοιους αριθμού προσφύγων, κάνουν έκκληση βοήθειας και προσβλέπουν στο αίσθημα αλληλεγγύης και τις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί από την Ευρώπη και τους Θεσμούς.

Πολλά προβλήματα ανακύπτουν από τις τεράστιες εισροές προσφύγων στα εδάφη της Ελλάδας, όπως όλοι έχουν διαπιστώσει έως τώρα. Πρώτον, ο έλεγχος και η ταυτοποίηση τόσο πολλών ανθρώπων απαιτεί πόρους, εγκαταστάσεις και ανθρώπινο δυναμικό που η Ελλάδα δε δείχνει να διαθέτει. Εκτός από αυτό, η προώθησή τους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες δεν έχει ξεκινήσει και αυτό δημιουργεί επιπρόσθετα προβλήματα στην Ελλάδα, αλλά και στους ίδιους τους πρόσφυγες – online.

Σε μία χώρα όπως η Ελλάδα, με την συνεχιζόμενη οικονομική κρίση, δεν υπάρχουν περιθώρια επιβίωσης. Οι πρόσφυγες προσβλέπουν στην συνέχιση του ταξιδιού τους σε άλλες χώρες, αλλά δυστυχώς τα σύνορα είναι κλειστά. Το αποτέλεσμα είναι πραγματικά αποκαρδιωτικό. Οι πρόσφυγες εγκλωβίζονται στη χώρα και δεν έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν το ταξίδι, ενώ παράλληλα η ευρωπαϊκή κοινότητα πιέζει για πλήρη ταυτοποίηση του κάθε ατόμου και για απόλυτο έλεγχο στις ροές μεταναστών προς το εσωτερικό της.

Σπουδαίο ρόλο στην φροντίδα των μεταναστών διαδραματίζει το κύμα των εθελοντών που έχει από την αρχή κατακλύσει τα κέντρα υποδοχής προσφύγων ανά την επικράτεια. Για παράδειγμα, τα νησιά της Λήμνου και της Μυτιλήνης έχουν δεχθεί πολλούς εθελοντές από κάθε γωνιά του κόσμου. Όλοι επιθυμούν να βοηθήσουν, έτσι ώστε να βάλουν ένα επιπλέον λιθαράκι σε μία από τις σημαντικότερες κρίσεις της σύγχρονης ιστορίας σε παγκόσμιο επίπεδο και στην αντιμετώπισή της mcredit.mx.

Τα όρια όλων δοκιμάζονται καθημερινά. Οι κάτοικοι των περιοχών όπου βρίσκονται συγκεντρωμένοι οι πρόσφυγες καταγγέλλουν την υποβάθμισή τους, καθώς είναι λογικό να αυξάνεται η ανασφάλεια αλλά και να υπάρχουν σαφείς ελλείψεις στον τομέα της υγιεινής. Οι ίδιοι οι πρόσφυγες καταγγέλλουν τις άθλιες συνθήκες διαβίωσής τους, μιας και δεν υπάρχουν οργανωμένες δομές που να μπορούν να φιλοξενήσουν επαρκώς τις αυξανόμενες ορδές προσφύγων που καταφθάνουν στο εσωτερικό της χώρας.

Το μεταναστευτικό είναι ένα πρόβλημα που δεν πρόκειται να εξαφανιστεί. Αντίθετα, οι συνέπειές του θα είναι εμφανείς ακόμη και ύστερα από πολλά χρόνια. Οι δυσχερείς συνθήκες που επικρατούν στις χώρες από όπου προέρχονται οι πρόσφυγες θα συνεχιστούν, αν δεν γίνουν ακόμη χειρότερες. Γι’ αυτό και απαιτείται μία οργανωμένη, μακροπρόθεσμη στρατηγική εκ μέρους της κυβέρνησης, σε συνεργασία με την Ευρώπη και τους παγκόσμιους οργανισμούς. Καμία χώρα δεν είναι σε θέση να προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις από μόνη της.

Αν τηρηθούν, ωστόσο, οι διεθνείς συμφωνίες και δοθεί προσοχή στην μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση των ροών μεταναστών, το πρόβλημα πρόκειται να μειώνεται σταδιακά. Η ισχύς βρίσκεται πάντοτε στην ένωση και στην απρόσκοπτη συλλογική προσπάθεια, άλλωστε. Χωρίς φαινόμενα ξενοφοβίας αλλά πάντοτε με γνώμονα τη λογική και την ευημερία όλων ανεξαιρέτως των πολιτών, το στοίχημα για το μεταναστευτικό μπορεί να κερδηθεί!

  • |