Πολιτική και Διαπλοκή

Ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα της σύγχρονης εποχής σε σχέση με την πολιτική είναι πράγματι το θέμα της διαπλοκής. Πολλοί πολιτικοί έχουν κατά καιρούς κατηγορηθεί ότι εξυπηρετούσαν συμφέροντα προσωπικά, αντί να κάνουν τα πάντα για το βέλτιστο συμφέρον του λαού. Στον χώρο της πολιτικής, δεν υπάρχει χώρος για ημίμετρα και η κρίση του λαού είναι διαρκής. Εάν κάποιος πολιτικός ακολουθεί τα βήματα της διαπλοκής, με μεγάλη βεβαιότητα πρόκειται να απογοητευτεί στο τέλος. Ακόμη κι αν το βραχυπρόθεσμο συμφέρον φαντάζει ειδυλλιακό, εντούτοις είναι σίγουρο ότι ο πολιτικός αυτός θα αποκαλυφθεί και θα πέσει στα μάτια των πολιτών.

Τι είναι αυτό λοιπόν που ωθεί τους πολιτικούς στη διαπλοκή και πώς μπορεί να εξαλειφθεί ένα τέτοιο έντονο φαινόμενο; Λοιπόν, είναι σίγουρο πως πάντοτε θα υπάρχουν πολιτικοί, οι οποίοι δεν ανταποκρίνονται στη σημασία του λειτουργήματός τους. Με άλλα λόγια, είναι βέβαιο πως πάντοτε θα υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν αγνά κίνητρα για την ενασχόλησή τους με την πολιτική. Ως αποτέλεσμα, σίγουρα πάντοτε θα αντιμετωπίζει ο τόπος φαινόμενα διαπλοκής σε κάθε στιγμή της ιστορίας. Όμως, τέτοια φαινόμενα θα πρέπει να απομονώνονται και να κατακρίνονται έντονα.

Μονάχα με τις συντονισμένες προσπάθειες πολιτείας και πολιτών μπορεί η κατάσταση να αλλάξει. Στην σύγχρονη κοινωνία, η διαπλοκή έχει εισχωρήσει στα βαθύτερα τμήματα του κάθε τομέα και συνεπώς χρειάζεται εξαιρετικά σκληρή δουλειά για να εξαλειφθούν τέτοια φαινόμενα με αποτελεσματικότητα. Αυτό που χρειάζεται πάνω απ’ όλα είναι η τοποθέτηση άμεμπτων πολιτικών σε θέσεις-κλειδιά. Με αυτό τον τρόπο, εξασφαλίζεται κατά το δυνατόν η εύρυθμη λειτουργία της πολιτικής σκηνής του τόπου.

Δυστυχώς, όπως έλεγε και ο Σοφοκλής στην Αντιγόνη, η εξουσία αποδεικνύει την ποιότητα του ανθρώπου. Μόλις κάποιος άνθρωπος έρθει σε θέση ισχύος, τότε αποδεικνύει ποιος πραγματικά είναι και φαίνεται εάν αυτά που υποστήριζε μπορεί να τα υποστηρίξει μέχρι το τέλος. Σε αντίθετη περίπτωση, όσα έλεγε ο ίδιος άνθρωπος για να λάβει την εξουσία ήταν ψέματα και η πραγματική του στάση μαρτυρά τα κίνητρα που είχε εξ αρχής.

Φυσικά και δεν είναι όλοι οι πολιτικοί μίας χώρας διαπλεκόμενοι. Μία τέτοια γενίκευση είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη, καθώς ενδέχεται να οδηγήσει ολόκληρη την κοινωνία σε μία μορφή απαξίωσης του συνολικού πολιτικού συστήματος. Κάτι τέτοιο είναι επιζήμιο για την σύγχρονη κοινωνία, η οποία έχει οικοδομηθεί με βάση τα χαρακτηριστικά μίας υγιούς πολιτικής σκηνής. Δεν είναι εφικτή η πλήρης απαγκίστρωση της κοινωνίας από την πολιτική, καθώς αυτές οι δύο έννοιες είναι αλληλένδετες μεταξύ τους.

Τα συμφέροντα της διαπλοκής πάντοτε υπήρξαν κυρίαρχα και κινούσαν τα νήματα. Στην πολιτική ζωή μίας χώρας, ορισμένοι άνθρωποι κατέχουν την εξουσία και την εκμεταλλεύονται με τον κατάλληλο τρόπο. Ωστόσο, υπάρχουν όρια ως προς τη δύναμη που έχουν αυτά τα διαπλεκόμενα συμφέροντα. Με τη βοήθεια της δημοκρατίας και με την τοποθέτηση ικανών και ηθικών προσωπικοτήτων ως υπεύθυνα για την πολιτική ζωή μίας χώρας, το μέλλον θα είναι καλύτερο και η διαπλοκή θα μειωθεί σημαντικά.

Και πάλι, η ισχύς πέφτει στα χέρια του λαού. Ανάλογα με την συμπεριφορά των πολιτών, η διαπλοκή γίνεται ανεκτή ή στηλιτεύεται έντονα. Αξίζει λοιπόν να αναρωτηθεί κάθε πολίτης ποια είναι η κοινωνία που προτιμά, ώστε να πράξει ανάλογα.

  • |