Το Λονδίνο Πρέπει Να Παραμείνει Ανοιχτό και Προσβάσιμο για τον Κόσμο

Πολύς ντόρος έχει γίνει τώρα τελευταία, σχετικά με τις ενδεχόμενες επιπτώσεις του Brexit στον παγκόσμιο χάρτη. Οι κινδυνολόγοι προβλέπουν κατάρρευση της οικονομίας για το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ευρωπαϊκή Ένωση ή ακόμη και μια κρίση σε παγκόσμιο επίπεδο. Η αλήθεια είναι πως η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ευρωπαϊκή οικονομική συμμαχία που είχε δομηθεί όλες αυτές τις δεκαετίες σηματοδοτεί μία σημαντική αλλαγή σε όσα γνωρίζαμε ως τώρα. Όμως, αυτό δε σημαίνει πως πόλεις όπως το Λονδίνο με βαθιά οικονομική ιστορία θα σταματήσουν να είναι προσβάσιμες στις αγορές.

Ακόμη κι όταν περατωθεί η απόσχιση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση στον τομέα της οικονομίας, οι επερχόμενες αλλαγές δεν θα είναι σε θέση να επηρεάσουν μακροπρόθεσμα τη συνεργασία μεταξύ κρατών. Σίγουρα θα απαιτείται μεγαλύτερη γραφειοκρατία και είναι επίσης βέβαιο ότι η μεταφορά τόσο ατόμων όσο και αγαθών θα υπόκειται πλέον σε πιο αυστηρούς ελέγχους. Εξάλλου, ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπήρξε δίχως αμφιβολία η ελεύθερη μετακίνηση χωρίς τη χρήση διαβατηρίου. Οι πολίτες μέσα στ κράτη – μέλη της ΕΕ έχουν τη δυνατότητα να ταξιδεύουν μονάχα με την επίδειξη της ταυτότητάς τους.

Πέρα όμως από τα όποια εμπόδια είναι λογικό να ανακύψουν, η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση ενδέχεται να παραμείνει μία τυπική διαδικασία. Αυτό σημαίνει πως όσοι επιθυμούσαν να επισκεφθούν το Ηνωμένο Βασίλειο, θα συνεχίσουν να το κάνουν ακόμη και με την προσθήκη αυστηρότερων μέτρων ελέγχου. Το ίδιο συμβαίνει και στην οικονομία. Οι διακρατικές συμφωνίες θα παραμείνουν, ενώ οι επιχειρηματίες καλούνται να ανακαλύψουν τις πιο συμφέρουσες διαδικασίες για την μείωση του κόστους και την εύρυθμη λειτουργία μεταφοράς, αγοράς και πώλησης.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο ανέκαθεν χρησιμοποιούσαν τη λίρα. Ως εκ τούτου, στον τομέα αυτό δεν θα υπάρξει καμία μετατροπή. Φυσικά, το κοινό νόμισμα του Ευρώ διευκολύνει ποικιλοτρόπως τις αγορές και τις οικονομικές συναλλαγές στο σύνολό τους. Ωστόσο, η χρήση της λίρας δεν υπήρξε αποτρεπτική όλα αυτά τα χρόνια στη δημιουργία εμπορικών σχέσεων. Συνεπώς, είναι λογικό να εικάζεται πως δεν θα σταθεί εμπόδιο για την σύναψη μελλοντικών εμπορικών συμφωνιών.

Ορισμένοι αναλυτές εκφράζουν φόβους σε σχέση με την εξωστρέφεια του Λονδίνου, και κατ’ επέκταση ολόκληρου του Ηνωμένου Βασιλείου. Ύστερα από μία τέτοια απόφαση που πάρθηκε από τον λαό, είναι λογικό τα υπόλοιπα κράτη – μέλη της ΕΕ να αισθάνονται ότι έχουν απορριφθεί. Ένα κοινό εγχείρημα αφέθηκε στην τύχη του, με το Ηνωμένο Βασίλειο να προτιμά το προσωπικό του όφελος από την κοινή ευημερία. Επομένως, υφίστανται φόβοι ότι αντίστοιχα οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι δε θα στηρίξουν το Λονδίνο και το Ηνωμένο Βασίλειο στο νέο τους ξεκίνημα.

Όμως αυτό είναι και το στοίχημα που καλείται η βρετανική κυβέρνηση να κερδίσει. Είναι σημαντικό να διατηρηθεί η σταθερότητα και να δοθεί προσοχή στην παραμικρή λεπτομέρεια αυτής της πραγματικά σημαντικής αλλαγής, όχι μόνο σε οικονομικό αλλά και σε πολιτισμικό επίπεδο. Χωρίς πανικό και με αποφυγή βιαστικών, αψυχολόγητων αντιδράσεων, δεν θα υπάρξουν αναταράξεις στην επιτυχημένη πορεία του Ηνωμένου Βασιλείου. Με τον καιρό, μάλιστα, αυτή η αλλαγή ενδέχεται να αποβεί επωφελής για ολόκληρη την Ευρώπη.

  • |