Το Παράδειγμα της Αρχαίας Αθήνας και η Άμεση Δημοκρατία

Είναι πολύ βασικό να γνωρίζουμε το παρελθόν της χώρας, έτσι ώστε να αναγνωρίσουμε το μέρος από όπου ξεκίνησαν όλα για την κοινωνία μας. Στην αρχαία Ελλάδα και συγκεκριμένα στην πόλη της Αθήνας, οικοδομήθηκαν οι αρχές που διαμόρφωσαν την σύγχρονη κοινωνία σε μεγάλο βαθμό. Μέσα από το παράδειγμα των προγόνων μας, οι σύγχρονες κοινωνίες έβαλαν γερές βάσεις και μπόρεσαν να αντεπεξέλθουν με επιτυχία στις καθημερινές προκλήσεις.

Στον τομέα της πολιτικής, το σημαντικότερο δάνειο που έχουμε δεχθεί από τους αρχαίους προγόνους δεν είναι άλλο από την ιδέα της δημοκρατίας. Μάλιστα, μέσα στα χρόνια ο θεσμός αυτός έχει παραμείνει αναλλοίωτος και δηλώνει το ίδιο ακριβώς πράγμα: την ισχύ που έχει ο λαός, ο δήμος δηλαδή, στα πολιτικά δρώμενα. Με βάση αυτή τη δύναμη ο λαός μπορεί να επηρεάσει την πορεία της χώρας, να επιλέξει τους ανθρώπους που θα κυβερνήσουν τον τόπο, να απαιτήσει αλλαγές ή να συμβιβαστεί.

Φυσικά και στο παρελθόν οι συνθήκες ήταν πολύ διαφορετικές από αυτές που ισχύουν σε μία σύγχρονη κοινωνία. Η ιδέα της δημοκρατίας έχει μετουσιωθεί σε κάτι ελαφρώς διαφορετικό, ενώ πλέον δεν είναι εφικτή η άμεση δημοκρατία που υπήρχε στα παλαιότερα χρόνια. Είναι δικαιολογημένη αυτή η αλλαγή, καθώς πλέον οι πόλεις είναι πυκνοκατοικημένες και από τη φύση τους είναι δύσκολο να υποστηρίξουν την αμεσοδημοκρατία. Κάτι τέτοιο θα απαιτούσε την συμμετοχή όλων ανεξαιρέτως των πολιτών στα πολιτικά δρώμενα της συγκεκριμένης περιοχής.

Φανταστείτε να είχατε λόγο για κάθε ζήτημα της πόλης σας. Να συνομιλούσατε με τους υπολοίπους πολίτες και να συμπεραίνατε μαζί την καλύτερη λύση για το κάθε πρόβλημα που θα αντιμετώπιζε η πόλη. Κάτι τέτοιο συνέβαινε στο παρελθόν, όταν όλοι οι πολίτες συγκεντρώνονταν στο κέντρο της πόλης και ξεκινούσαν να συζητούν για οποιοδήποτε θέμα τους αφορούσε κάθε φορά. Με τόσα εκατομμύρια ανθρώπων συγκεντρωμένα στην πρωτεύουσα, κατανοείτε γιατί μία τέτοια κίνηση θα ήταν καταδικασμένη από την αρχή.

Ωστόσο, υπάρχει μία διαδικασία η οποία ενισχύει την άμεση δημοκρατία. Είναι μία διαδικασία που επίσης έχει μείνει αναλλοίωτη στο χρόνο και δίνει τη δύναμη σε κάθε πολίτη να αποφασίσει ενεργά για το μέλλον του τόπου. Με την ψήφο λοιπόν ο πολίτης ορίζει μόνος του τα άτομα που θα τον εκπροσωπήσουν στο βωμό της δημοκρατίας. Συγκεντρώνει τη δύναμη σε ορισμένους πολιτικούς και εκείνοι έχουν την υποχρέωση να τον εκπροσωπούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Η ψήφος είναι η ανάθεση της ισχύος της δημοκρατίας σε κάποιους ανθρώπους, οι οποίοι πρέπει να μιλούν εκ μέρος του συνόλου του λαού. Μιας και δεν είναι πλέον εφικτό να μιλήσει ο κάθε πολίτης και να ακουστεί, είναι απαραίτητη η εξεύρεση της βέλτιστης εναλλακτικής λύσης. Οι εκλογές καθορίζουν ποιοι πολιτικοί θα εκπροσωπήσουν τη χώρα στο παγκόσμιο στερέωμα, ποιοι θα διεκδικήσουν το καλύτερο δυνατό μέλλον για τον τόπο, για τις επόμενες γενιές. Με αυτό το γνώμονα, επομένως, θα πρέπει να ψηφίζει κάποιος.

Δυστυχώς, οι εκλογές δεν έχουν την αίγλη και τη σημασία που είχαν στο παρελθόν. Η άμεση δημοκρατία φθίνει και οι πολίτες δείχνουν απογοητευμένοι από αυτή την κατάσταση. Είναι όμως στα χέρια τους να την αλλάξουν και να διεκδικήσουν αυτό που πραγματικά τους αξίζει.

  • |